Новата 2023 г. вече е тук и всеки от нас се

...
Новата 2023 г. вече е тук и всеки от нас се
Коментари Харесай

5 неща, които да наблюдаваме в небето през януари

Новата 2023 г. вече е тук и всеки от нас се надява тя да е по-добра от предходните много бурни три години. Оставяме очакванията настрани обаче, тъй като съгласно астролозите сега сме в интервал на назадничав Меркурий. Вместо това насочваме взор към небето.
 Ретрограден Меркурий през 2023 година - какъв брой пъти ще бъдем в него и по какъв начин да го преживеем по-лесно
Ретрограден Меркурий през 2023 година - какъв брой пъти ще бъдем в него и по какъв начин да го преживеем по-лесно

Изненадите на годината. започнаха

Какви ще са астрономическите събития, които ще ни радват през този януари? Започваме с първото пълнолуние на годината, което се пада на следващия ден, 6 януари.

Пълният лунен диск обаче ще можем да забележим още тази нощ, когато тоя ще е толкоз ослепителен, че близките звезди наподобяват бледи. Въпреки това първата януарска Луна се назовава микролуна, тъй като се вижда по-малка от нормалното. Причината е, че се намира в една от най-далечните си точки от Земята.
 Снимка 515674

Първото пълнолуние се назовава още Вълча луна, както към този момент добре знаем. Наименованието идва от преди епохи, когато жителите на Европа и Северна Америка слушали виенето на вълците посред мразовития януари.
 Вълча луна, първото пълнолуние за 2022 година и по кое време го следим
Днес е Вълча луна

Или първото пълнолуние за годината

Наред с пълнолунието е краят и на първия метеоритен поток за годината - Квадрантидите. Пикът им беше в нощите на 3 и 4 януари, в които така и така Луната светеше много блестящо, с цел да можем да следим падащи звезди. Все отново късмет да забележим някоя и да си намислим предпочитание имаме до 16 януари.
 Снимка 536977

Ярко през януари ще можем да следим Меркурий. А на 22 януари Венера ще застане доста покрай Сатурн малко след залез, което значи, че ще можем да виждаме двете планети добре благодарение на домакински телескоп, оповестяват ни от Space.com.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР